Nisan 19, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  10.1.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?

*Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda %20'li rakamları yakalayacağımız bir program uygulayacağız.
*TCMB, yaptığı son menkul kıymet tesisi yükümlülüğü genişletme hamlesine dair uygulama talimatını bankalarla paylaştı. BloombergHT haberine göre, bankaların yabancı para yükümlülüklerinin bilanço dışına çıkarılmasını sınırlıyor, menkul kıymet uygulama oranlarını düzenliyor.
*Atlanta Fed Başkanı Bostic: Faiz artırımlarında 25 baz puana inilmesini istiyorum, ancak bu verilere bağlı.
*San Francisco Daly: Fed'in gelecek toplantıda 25 baz puan da 50 baz puan da faiz artırması olası.
*Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkesinde Rusya'ya karşı devam eden savaşta en şiddetli çatışmaların Donbas bölgesinde sürdüğünü belirterek, savaşın sonucunda bu bölgenin tamamını Rus ordusundan geri alacaklarını belirtti.
*ABD Başkanı Biden, Brezilya Devlet Başkanı Silva ile görüştü. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Biden'ın, Silva ile görüşmesinde, ABD'nin Brezilya demokrasisine ve Brezilya halkının özgür iradesine olan desteğini ilettiği belirtildi.
*Almanya Başbakanı Scholz, Ukrayna'ya silah sağlama konusunda ülkesinin tek başına hareket etmeyeceğini söyledi.
*Tokyo'da TÜFE, yükselen enerji ve ham madde maliyetlerinin etkisiyle Aralık 2022'de, önceki yılın aynı dönemine kıyasla %4 yükseldi.
Ne Olacak?
Yurt içinde Sanayi Üretim Endeksi ve İşsizlik Oranı açıklanacak.
Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları takip edilecek.


EUR/USD

EURUSD paritesi yukarı yönlü seyrini sürdürüyor. Dün açıklanan güçlü Euro Bölgesi verileri paritenin yükselişini destekledi. Buna göre Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı %6,5 ile değişmezken yatırımcı güveni hafif toparlanma gösterdi. Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da ise sanayi üretimi geçen ayki %0,1'den %0,2'ye yükseldi. Bugün ise gözler saat 17.00'da gerçekleşecek Powell'ın konuşmasında olacak. Powell son konuşmasında Fed'in faiz artırımlarında verilerin belirleyici olacağını ifade etmişti. Dolayısıyla Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisi küresel risk iştahı ve dolar endeksi üzerinde belirleyici olabilir.
Destekler: 1.0719 - 1.0657 - 1.0586 Dirençler: 1.0805 - 1.0902 - 1.0965

USD/TRY

Dolar/TL’de sınırlı yükseliş devam ediyor. Dün kabine toplantısından sonra konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan enflasyonun yavaşladığını vurgulayarak bu yıl enflasyondaki gerilemenin süreceğini belirtti. ABD tarafında ise riskli varlıklarda ılımlı seyir korunuyor. Dolar endeksi 105’li seviyelerden gerileyerek bu sabah 103’lü seviyelerde bulunuyor. Bugün saat 17.00’de gerçekleşecek Fed Başkanı Powell’ın konuşması önem arz ediyor. Powell’ın olası güvercin tonu küresel risk iştahını artırarak dolar endeksini daha da baskılayabilir. Yurtiçinde ise sanayi üretimi ve işsizlik oranı takip edilecek.
Destekler: 18.74 - 18.70 - 18.67 Dirençler: 18.78 - 18.82 - 18.85

XAU/USD

Ons altında son zamanlardaki değer kazanımının ardından yatay fiyatlama takip ediliyor. Dün ABD'de veri gündemi sakindi. Geçen hafta makroekonomik verilerin görece zayıf gelmesi Fed'in faiz artırımlarında agresif olamayacağı beklentisiyle küresel risk iştahını yükseltmişti. Pozitif görünümün haftanın ilk işlem gününde de devam ettiğini takip ettik. Bugün ise Fed Başkanı Powell'ın konuşması önem arz ediyor. Powell'ın söylemlerinin tonu ons altın üzerinde belirleyici olacakken Perşembe günü açıklanacak ABD enflasyon verisi Fed'in faiz artırım sürecine ilişkin ipucu içerebilir. Powell'ın olası güvercin söylemleri ve enflasyonun yavaşlama göstermesi ons altını destekleyebilir.
Destekler: 1869 - 1858 - 1846 Dirençler: 1882 - 1894 - 1908

BRENT

Brent petrol zayıf görünüm sergiliyor. Çin’in uluslararası yolculara karantina uygulamasını kaldırması petrol fiyatlarını desteklese de Asya’da zayıf makroekonomik veriler petrolün geri çekilmesine neden oluyor. Öte yandan ABD’de zayıf makroekonomik veriler Fed’in faiz artırımlarında agresif olamayacağı beklentisiyle risk iştahını artırıyor. Fed yetkililerinin güvercin söylemleriyle riskli varlıklardan çıkışlar hızlanırken dolar endeksi baskılanıyor. Doların geri çekilmesi ithalatçı ülkeler için petrolü daha ucuz hale getirebilir. Bugün Fed Başkanı Powell’ın konuşması riskli varlıklar üzerinde belirleyici olabilir. Olası güvercin bir ton petrol fiyatlarını destekleyebilir.
Destekler: 79.03 - 77.41 - 75.73 Dirençler: 80.59 - 82.28 - 83.67

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın ilk işlem gününü karışık tamamladı. Dow Jones %0,3 ve S&P500 %0,1 değer kaybederken Nasdaq %0,6 değer kazandı. Bu sabah ABD vadeliler negatif fiyatlanıyor. Asya piyasaları ise günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video