Nisan 24, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  16.1.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?

*Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Terör örgütü PKK provokasyonu) Bu duruma karşı eğer bir el koymazlarsa İsveç ile münasebetlerimizi çok daha gerebilir.
*Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 3 aydan uzun vadeli TL mevduatlarda zorunlu karşılık oranlarını sıfırladı.
*ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye F – 16 satışıyla ilgili kararını ön inceleme için Kongre'nin ilgili komitelerine iletti.
*ABD'de Trump Şirketler Grubuna vergi kaçakçılığından 1,6 milyon dolar para cezası verildi.
*FT’ye göre Credit Suisse, Avrupa'daki yatırım bankacılarının %10'unu işten çıkarmaya hazırlanıyor.
Ne Olacak?

*Yurt içinde Bütçe Dengesi açıklanacak.
*ABD'de piyasalar tatil sebebiyle kapalı olacak.
*Almanya ve Euro Bölgesi’nde ZEW Endeksleri açıklanacak.
*Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, bugün 2022 Yılı Değerlendirmesi 2023 Yılı Hedefleri Programına katılacak.
*Davos Zirvesi, 2023’te 16 – 20 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

EUR/USD

EURUSD paritesi yükselen kanalının üzerinde fiyatlanıyor. Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi sanayi üretimi verisi takip edildi. Buna göre sanayi üretimi Kasım ayında beklentileri aşarak yıllık %2 ve aylık %1 artış gösterdi. Euro Bölgesi’nde takip edilen olumlu makroekonomik veriler ve ECB yetkililerinin şahin söylemlerini koruması Euro’yu destekliyor. ABD tarafında ise beklenenden iyi gelen enflasyon verisi sonrası Fed yetkililerinin de söylemlerinin güvercinleşmesi yatırımcıların yumuşak inişe olan güvenini artırdı ve dolar endeksi 102’li seviyelere geriledi. Bugün ABD piyasaları tatil nedeniyle kapalı. Euro kanadında ise Eurogroup toplantısı takip edilecek.
Destekler: 1.0805 - 1.0719 - 1.0657 Dirençler: 1.0902 - 1.0965 - 1.1027

USD/TRY

Dolar/TL paritesi sınırlı yükselişini sürdürüyor. TCMB, Liralaşma Stratejisi kapsamında TL mevduat vadelerinin uzamasını teşvik etmek amacıyla üç aydan uzun süreli mevduatlarda zorunlu karşılık oranlarını sıfırladığını duyurdu. ABD’de ise enflasyon verisinin beklentinin altında gerçekleşmesiyle piyasalardaki iyimserlik sürüyor. Dolar endeksi 102’li seviyelere gerilerken riskli varlıklara girişler takip ediliyor. Bugün ABD piyasaları tatil sebebiyle kapalı olacak. Yurt içinde ise Aralık ayı Bütçe Dengesi verisi takip edilecek.
Destekler: 18.74 - 18.70 - 18.67 Dirençler: 18.79 - 18.82 - 18.86

XAU/USD

Ons altın yükselen kanalının içindeki hareketini sürdürüyor. Teknik olarak kanalın üst sınırı destek olarak takip edilebilir. Geçen hafta beklenenden iyi açıklanan ABD enflasyon verisi ons altının yükselişini desteklemişti. Olumlu veri sonrası Fed yetkililerinin güvercin mesajları da küresel risk iştahını artırdı. Piyasalarda Fed’in 1 Şubat’ta gerçekleştireceği toplantıda 25 baz puanlık artışa gideceği fiyatlanıyor. Bugün tatil nedeniyle ABD piyasaları işleme kapalı olacak. Ons altında ise gün içinde yatay seyir izlenebilir.
Destekler: 1920 - 1908 - 1894 Dirençler: 1936 - 1960 - 1978

BRENT

Brent petrol fiyatlamaları toparlanma göstererek yeniden 85 doların üzerinde bulunuyor. ABD’de geçen hafta açıklanan enflasyon verisinin yavaşlama göstermesi Fed’in sıkı para politikasında agresif olmayacağı algısıyla ekonomik aktivitede artış beklentisine ve petrolün yukarı yönlü fiyatlanmasına neden oluyor. Artan risk iştahıyla Dolar Endeksinin gerilemesi ise ithalatçı ülkeler için petrolü ucuz hale getiriyor ve talep görünümünü destekliyor. Bugün ABD piyasaları tatil nedeniyle kapalı ve veri gündemi sakin. Yarın açıklanacak Çin büyüme verisi petrolün seyri için önem arz ediyor.
Destekler: 83.67 - 82.28 - 80.59 Dirençler: 85.38 - 87.03 - 88.27

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın son işlem gününü pozitif tamamladı. Dow Jones %0,3, S&P500 %0,4 ve Nasdaq %0,7 değer kazandı. Bu sabah ABD vadeliler pozitif seyrini sürdürürken endeksler bugün tatil sebebiyle işleme kapalı olacak. Asya piyasaları ise günü karışık tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video