Nisan 24, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ –  31.1.2023

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

Ne Oldu?
*IMF, Türkiye ekonomisinin 2023 yılı büyüme tahminini %3 olarak korudu.
*ABD Başkanı Biden, Ukrayna'ya F – 16 savaş uçaklarının temin edilmeyeceğini söyledi.
*ABD Hazine Bakanı Yellen, inatçı şekilde zayıf enflasyonun, son zamanlardaki artışın ardındaki pandemi dönemindeki çarpıklıklar yatıştığında ve fiyatlar soğuduğunda, ekonomi ve politika yapıcılar için uzun vadeli bir meydan okuma olarak geri dönebileceğini bilirdi.
*Rusya Devlet Başkanı Putin, petrol fiyat istikrarını korumak için OPEC+ petrol üreticisi ülkeler grubu içindeki iş birliğini görüşmek üzere Suudi Veliaht Prens Salman ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
*OPEC+'nın petrol üretim politikasını değiştirmemesi bekleniyor.
*Rus hükümeti, Putin'in 27 Aralık'ta yayınladığı kararnamenin uygulanmasına yardım için yeni tedbirler aldı. Hükümet, yurt içi petrol ihracatçılarının ve gümrük kurumlarının Batı'nın Rus petrolüne fiyat sınırı uygulamasına uymalarını yasakladı.
*Çin, ABD'nin yeni seçilen Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy'nin, Tayvan'a yapacağı iddia edilen ziyarete karşı olduğunu bildirdi.
*Çin’de İmalat PMI Ocak ayında, Aralık ayındaki 47,0 puandan, 50,1 puana yükseldi.
Ne Olacak?
*Yurt içinde Ticaret Dengesi ve Turizm İstatistikleri açıklanacak.
*Fed faiz kararı 1 Şubat’ta açıklanacak.
*AB – Ukrayna zirvesi 3 Şubat 2023'te toplanacak.
*Yurt içinde Ocak ayına ilişkin enflasyon verileri Cuma günü açıklanacak.

EUR/USD

EURUSD paritesinde merkez bankası toplantıları öncesinde temkinli seyir izleniyor. Yatırımcılar Çarşamba günü Fed'in 25 baz puan, ECB'nin ise 50 baz puanlık faiz artırımına gitmesini bekliyor. Dün Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'nın büyüme verisi takip edildi. Almanya ekonomisi %0,8 büyüme beklentisine kıyasla %0,5 büyüdü ve resesyon endişelerini tekrar gündeme getirdi. ABD'de ise gözler Fed faiz kararı sonrasında önümüzdeki artırımlara dair yapılacak açıklamalarda olacak. Yatırımcılar Fed'in söylemlerinin aksine yıl içinde faiz indirimlerinin gündeme gelmesini bekliyor. Bugün Euro Bölgesi GSYH verisi paritenin seyri için takip edilebilir.
Destekler: 1.0805 - 1.0719 - 1.0657 Dirençler: 1.0851 - 1.0902 - 1.1095

USD/TRY

Dolar/TL paritesi son günlerde yatay fiyatlanıyor. Yurt içinde dün ekonomik güven endeksi takip edildi. Buna göre veri Ocak ayında 97,6'dan 99,3'e yükseldi ve piyasada güvenin arttığına işaret etti. ABD piyasalarında ise güçlü makroekonomik verilerin risk iştahını desteklemesinin ardından Fed faiz kararı öncesine temkinli seyir takip ediliyor. Fed'in çarşamba günü gerçekleşecek toplantısında 25 baz puanlık artırıma gitmesi bekleniyor. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Powell'ın önümüzdeki faiz artırımlarına ilişkin açıklamalarının risk iştahında ve doların seyrinde belirleyici olması beklenebilir. Yurt içinde ise bugün bütçe dengesi takip edilecek.
Destekler: 18.77 - 18.74 - 18.70 Dirençler: 18.82 - 18.86 - 18.90

XAU/USD

Ons altın merkez bankalarının faiz kararlarının açıklanacağı haftaya temkinli başladı. Bu sabah Çin'de takip edilen imalat PMI verisi 49,8 beklentilerine kıyasla 50 seviyesinin üzerinde gerçekleşti ve küresel risk iştahını destekledi. Öte yandan bu hafta merkez bankalarının faiz kararları ons altın fiyatları için önem arz ediyor. Çarşamba günü Fed'den 25 baz puanlık faiz artırımı beklenirken Perşembe günü ECB ve BoE'nin 50 baz puan artırıma gitmesi öngörülüyor. Faiz kararlarının ardından merkez bankası başkanlarının açıklamaları yakından takip edilecekken bu hafta açıklanacak PMI ve istihdam verileri ons altının seyri için takip edilebilir.
Destekler: 1908 - 1894 - 1881 Dirençler: 1920 - 1936 - 1948

BRENT

Brent petrol merkez bankası kararlarının takip edileceği haftada dar bantta fiyatlanıyor. Çarşamba günü Fed’den 25 baz puan, Perşembe günü ise ECB ve BoE’den 50’şer baz puanlık faiz artırımı bekleniyor. Faiz kararlarının ardından merkez bankası başkanlarının önümüzdeki süreçle ilgili ifadeleri önem arz ediyor. Diğer yandan bugün Çin İmalat PMI verisinin 50’nin üzerinde gelmesi petrolü destekleyebilir. Bu gece açıklanacak ABD API ham petrol stokları da petrol talebine ilişkin ipucu sunabilir. Arz tarafında ise OPEC+ kararları yakından takip edilecek. Hafta boyunca faiz kararlarının yanı sıra PMI verileri ve Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam da petrol fiyatlamaları üzerinde belirleyici olabilir.
Destekler: 83.67 - 82.35 - 80.59 Dirençler: 85.38 - 87.07 - 88.27

KÜRESEL ENDEKSLER

ABD endeksleri haftanın ilk işlem gününü ekside tamamladı. Dow Jones %0,08 ve S&P500 %1,3 ve Nasdaq %2 değer kaybetti. Bu sabah ABD vadeliler yatay seyir izliyor. Asya piyasaları ise günü hafif aşağıda tamamlamaya hazırlanıyor.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video