Aralık 22, 2024
İstiklal Cd. Tokatlıyan İş Mrk. K:1 N:1 Beyoğlu – İstanbul
Gündem Piyasa

GÜNLÜK PİYASA ANALİZİ – 01.06.2022

GÜNDEM

GÜNDEM VE PİYASALARA BAKIŞ

*Türkiye’de coronavirüs vaka sayısının bir önceki gün 975 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 4 kişi olduğu açıklandı.
*Elektrikte mesken abonelerinin tarifesine %15, sanayi ve ticarethane abonelerinin tarifesine ise %25 zam yapıldı.
*Konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatında %30, elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın birim fiyatında %16, elektrik üretimi dışında kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise %10 artış yapıldı.
*Bugünden itibaren tüm sınır kapılarından ülkeye girişlerde, girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu veya girişten azami 48 saat içinde yapılmış negatif hızlı antijen testi zorunluluğu aranmayacak.
*ABD: Türkiye'nin Rusya – Ukrayna savaşındaki diplomatik çabalarını destekliyoruz.
*Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna'daki tahılın ülke dışına çıkarılmasında Türkiye'nin önemli bir rol üstlendiğini söyledi.
*ABD Başkanı Biden, Fed Başkanı Powell ile yükselen enflasyonu görüştü.
*ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, geçen yıl ABD'nin enflasyon patikasıyla ilgili yaptığı yorumlarda yanıldığını belirtti. Yellen, o dönemde enflasyon koşullarını tümüyle anlayamadığını söyledi.
*ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin olası bir yeni harekatının bölgesel istikrarı baltalayacağı ve IŞİD'e karşı mücadelede zorlukla elde edilen kazanımları riske atacağı yönündeki endişelerini yineledi.
*DSÖ: Afrika'da bu yıl 1400'ü aşkın maymun çiçeği vakası görüldü.
*Gazprom, Shell Energy Europe şirketi ve Danimarkalı Orsted şirketine doğalgaz sevkiyatının bugünden itibaren tümüyle durdurulacağını bildirdi.
*AB yetkilileri, Rusya'dan doğalgaz akışının kesilmesi ihtimaline karşı gaz depolarının doluluk oranının artırıldığını açıkladı.

EURUSD

Piyasalar Euro bölgesinden gelen enflasyon verisini takip etti. Avrupa İstatistik Ofisi’nin açıklamasına göre Euro bölgesinde enflasyon Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 8.1 olarak gerçekleşti ve yeni bir rekora daha imza atıldı. Yeni rekor seviye ile birlikte enflasyon 7 aydır üst üste rekor serisini sürdürmeye devam etti. Aylık bazda baktığımızda ise yükseliş yüzde 0.8 olarak gerçekleşti. Gelen veri ile birlikte enflasyonun rekor seviyelerde devam ettiği görüldü. Bu durum Avrupa Merkez Bankası’nın üzerinde enflasyonu kontrol altında tutmak için sıkılaşma adımları atması yönünde baskıları oluşturdu. İlk adımın ise Temmuz ayında gerçekleşmesi ve yıl sonunda bankanın negatif faizden çıkması bekleniyor. Yeni günde 10:55 ve 11:00’da Almanya ve Euro bölgesinden gelecek olan PMI verileri takip edilecek. Ardından 12:00’da Euro bölgesi işsizlik oranı takip edilecek bir diğer veri olarak karşımıza çıkacak. 17:00’da ise ABD kanadından ISM PMI verisi küresel bazda hareketliliği artıracaktır. EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde 1.0800 – 1.0939 – 1.1138 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.0634 – 1.0460 – 1.0339 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY

Haftanın üçüncü işlem gününe piyasalar yurtiçinden gelen imalat PMI verisi ile başladı. İstanbul Sanayi Odası’nın açıklamasına göre Mayıs ayına ait imalat satın alma yöneticileri endeksi 49.2 seviyesinde gerçekleşti. Bir önceki ay da söz konusu endeks 49.2 seviyesinde gerçekleşmişti. Bilindiği gibi 50 seviyesinin üzerindeki rakamlar büyümeye işaret derken, 50 seviyesinin altındaki rakamlar daralmayı işaret ediyor. Dün ise yine yurtiçinden gelen büyüme verisi izlenmiş ve TÜİK’in açıklamasına göre Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yıllık bazda yüzde 7.3 büyüdü. Gelen veri ise son dört çeyreğin en düşük yılık büyüme rakamı olarak kayıtlara geçti. Bununla birlikte yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.2 büyüme yaşandı. Yeni günde piyasalar TSİ 17:00’da ABD kanadında açıklanacak olan ISM PMI ve İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı verilerini takip edecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 16.50 – 16.75 – 17.00 seviyeleri direnç noktaları olarak; 16.15 – 16.00 – 15.70 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

ALTIN

Son günlerde Çin kanadından gelen ılımlı haber akışları küresel bazda risk iştahını artırıyor. Geçtiğimiz haftalarda kovid vakalarının Çin’de artması ve Şangay’da kısmi kısıtlamaların gerçekleşmesi küresel bazda gerilimi artırmıştı. Fakat son gelen haber akışlarına göre vaka sayıları düştü ve Şangay’daki kısıtlamalara da son verilecek. Bir diğer takip edilen konu ise FED’in atabileceği adımlar. Sıkılaşmaya devam eden Fed’in buna önümüzdeki aylarda da devam edebileceği bekleniyor. Bununla birlikte bu hafta ABD tahvil getirilerinde artışlarda gözlemleniyor. Bu artışlar ise herhangi bir faiz getirisi olmayan değerli metaller üzerindeki baskıların başında yer alıyor. Dün de Euro bölgesinden gelen enflasyon verisi izlenmiş ve enflasyonun rekor seviyede devam ettiği görülmüştü. Böylelikle AMB’nın da sıkılaşma adımları atması beklentileri oldukça arttı. Yeni günde 17:00’da ABD kanadından gelecek olan PMI verisi izlenecek. Haftaya genel olarak baktığımızda ise Cuma günü ABD’den gelecek olan Tarım Dışı İstihdam verisi küresel bazda hareketliliği artıracak başlıca ekonomik verilerden biri olarak karşımıza çıkıyor. XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak 1870 – 1890 – 1915 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1832 – 1807 – 1785 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

PETROL

Hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren petrol fiyatları, bir miktar gevşeme hareketleri gerçekleştirdi. Özellikle AB Liderler Zirvesi’nde Rusya’dan petrol ithalatına yönelik yaptırım kararlarının alınması fiyatlarda volatilitenin artmasına neden olmuştu. Şimdi ise konuların başında yarın gerçekleşecek olan OPEC+ toplantısı yer alıyor. Toplantı öncesinde piyasalarda OPEC üyelerinin Rusya’yı üretim anlaşmasının dışına çıkarmayı değerlendirdiği haber akışları takip edildi ve bu haber akışları volatiliteyi oldukça artırdı. Diğer yandan toplantıda grubun Temmuz ayına ait üretim politikası değerlendirilecek. Petrolde takip edilecek bir diğer ekonomik veri akışı ise yarın gerçekleşecek. Yarın TSİ 18:00’da ABD’den gelecek olan ham petrol stokları fiyatlarda hareketliliği artıracaktır. CRUDE’u teknik olarak inceleyecek olursak 120 – 125 – 130 seviyeleri direnç noktaları olarak; 110 – 103 – 98 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

KAYNAK

Twitter

Instagram

KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video