Bu hafta küresel piyasaların ana gündem maddesi FED ’in faiz kararı olacak. Bunun dışında ABD perakende satış verileri ve BoE’nin faiz kararı da dış piyasada takip edilecek önemli veriler arasında yer alacak. İç piyasada takip edilecek en önemli gelişmeler ise ağustos ayı bütçe dengesi ile TCMB’nin faiz kararı olacak.
Geçtiğimiz hafta faiz kararını açıklayarak yılın ikinci gevşeme adımını atan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) ardından bu hafta da Amerikan Merkez Bankası (FED) faiz kararı açıklayacak. Çarşamba günü açıklanacak kararla birlikte piyasalar FED’in de artık ilk faiz indirimini gerçekleştirmesini bekliyor. Bunun dışında salı günü açıklanacak olan ABD ağustos ayı perakende satış verileri de piyasalarca yakından izlenecek. Bu hafta faiz kararı açıklayacak merkez bankalarından bir diğeri de İngiltere Merkez Bankası (Bank of England - BoE) olacak fakat perşembe açıklanacak olan BoE faiz kararından önce çarşamba günü İngiltere’de enflasyon kararı açıklanacak. İç piyasada bu hafta izlenecek en önemli veri ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) eylül ayı faiz kararı olacak.
FED’in eylül ayı faiz kararı
Piyasaların aylardır spekülasyonlarla fiyatlamaya çalıştığı faiz indirimi kararının eylül ayında alınması bekleniyor. Buna göre salı ve çarşamba günü gerçekleşecek olan eylül ayı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından ilk faiz indirimi kararının açıklanması bekleniyor. Piyasalar ise şu anda gerçekleşecek olan faiz indiriminin porsiyonunu tartışıyor. İstihdam piyasasındaki zayıflık sebebiyle FED’in daha büyük bir faiz indirimi gerçekleştirmesi bekleniyor. Piyasalar 25 baz puanlık indirime yüzde 59, 50 baz puanlık faiz indirimine ise yüzde 41 ihtimal veriyor. Goldman Sachs ve JPMorgan gibi kuruluşlar da faiz indiriminin 50 baz puan olarak gerçekleşmesini bekliyor. Dolar kuru 34 liranın altına geriledi ABD’de çekirdek enflasyonun aylık bazda beklenenden yüksek gelmesiyle birlikte FED’e ilişkin faiz indirimi beklentileri de yeniden değişti.
TCMB’nin eylül ayı faiz kararı
Perşembe günü gerçekleşecek olan TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) eylül ayı
toplantısının ardından faiz kararı açıklanacak. Piyasalar TCMB’nin politika faizi
olan bir hafta vadeli repo faizi oranını eylül ayında da yüzde 50 seviyesinde sabit
bırakmasını bekliyor.
AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, eylül ayında Türkiye
Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmasını
bekliyor.
İngiltere enflasyon verisi ve BoE faiz kararı
Perşembe günü açıklanacak olan BoE faiz kararı öncesinde çarşamba günü İngiltere’de ağustos ayı enflasyon verisi açıklanacak. Bu veri BoE’ye faiz kararını alma konusunda kolaylık sağlayabilir. Yıllık manşet TÜFE verisinin yüzde 2,2 seviyesinde sabit kalması beklenirken aylık manşet TÜFE verisinin ise yüzde eksi 0,2 seviyesinden yüzde 0,1 seviyesine yükselmesi bekleniyor. Yıllık çekirdek TÜFE verisinin yüzde 3,3 seviyesinden yüzde 3,5 seviyesine çıkması beklenirken aylık çekirdek TÜFE verisinin ise yüzde 0,1 seviyesinde sabit kalması bekleniyor. Öte yandan perşembe günü gerçekleşecek olan BoE toplantısında yüzde 5’lik mevcut faiz oranının muhafaza edilmesi bekleniyor.
Türkiye ağustos ayı bütçe dengesi
Yurt içinde haftanın ilk işlem gününde ağustos ayı bütçe dengesi kamuoyu ile paylaşıldı. Ağustos ayında mevcut bütçe açığının temmuz ayına oranla artması bekleniyor. Temmuz ayında bütçe açığı 96,78 milyar TL, faiz dışı açık ise 4,2 milyar TL olarak açıklanmış idi.
ABD perakende satış verileri
Çarşamba günü açıklanacak olan FED faiz kararının öncesinde salı günü ABD ağustos ayı perakende satış verileri açıklanacak. Salı günü, FOMC toplantısı halen devam ederken açıklanacak olan veri ile birlikte FED üyeleri mevcut harcama alışkanlıkları hakkında bir fikir edinme şansına sahip olacaklar. Aylık perakende satışların ağustos ayında yüzde 0,4 seviyesinden yüzde 0,2 seviyesine inmesi beklenirken aylık çekirdek perakende satış verisinin ise yüzde 1 seviyesinden yüzde eksi 0,1 seviyesine düşeceği öngörülüyor.
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this