Sonbahar kapıyı çalmak üzere. Peki, vücudunuz mevsim değişikliğine hazır mı? Bu aralar bazı vitamin-mineral eksikliği yaşayabilirsiniz. Bunlardan magnezyumun sağlığınıza olan faydalarını 5 adımda özetlemek istedim
Okula ve şehre dönüş yaklaşırken vücudunuzu sonbahar temposuna hazırlamaya ne dersiniz? Günlük hayatın koşuşturması ve yoğunluğunda, yetersiz beslenme, düzenin değişmesi gibi durumlarda bazı vitamin-mineral eksiklikleri görülebiliyor. Magnezyum da bunlardan biri. Raporlara göre, gelişmiş ülkelerde nüfusun yüzde 10-30’unun magnezyum eksikliği yaşadığı tahmin ediliyor.
Magnezyum vücutta birçok enzimin yapısında bulunan ve kalp sağlığından ruh haline, kan basıncından uyku durumuna pek çok faktörde önemli rol oynayan mineraller arasında. Kendisinin vücudumuzda en çok bulunan dördüncü mineral iken, 600’den fazla enzimin yardımcı faktörü olarak, yaklaşık 200’ünün ise vücuttaki kritik süreçlerini aktive etmek için rolü var. Eksikliği ise çeşitli sağlık sorunlarına yol açabiliyor, bu nedenle günlük beslenme listesine magnezyum içeren besinleri eklemek çok kıymetli. Magnezyumun sağlığınıza olan faydalarını 5 adımda özetlemek istedim.
1-HASTALIK SEVİYESİNİ ARTIRABİLİR
European Journal of Nutrition dergisinde yayımlanan bir araştırma, yeterli magnezyum alımının sağlık açısından önemini vurguluyor; DNA hasarı ve kronik dejeneratif bozukluk riskini azaltabileceğini belirtiyor. Güney Avustralya Üniversitesi’nde görev yapan araştırmacılar, 172 yetişkinin kan örneklerini incelemişler, sonuçlar düşük magnezyum seviyeleri ile homosistein adı verilen genotoksik bir amino asidin yüksek miktarı arasında güçlü bir ilişki olduğunu gösteriyor. Yüksek homosistein seviyelerinin, Alzheimer ve parkinson hastalıklarından, mide-bağırsak rahatsızlıklarına ve diyabete kadar bazı sağlık problemleri ile ilişkili olabileceğini de hatırlatmakta fayda var. Kandaki yeterli magnezyum seviyelerinin folat ve B12 vitamini eksikliğinde artan homosisteinin neden olduğu toksisiteden de korunmaya yardımcı olabileceği çalışma sonuçları arasında.
2-MİGRENE MAGNEZYUM KALKANI
Magnezyum eksikliğinin, migren ataklarını artırabileceği ve baş ağrılarına neden olabileceğini biliyor musunuz? Araştırmalara göre, aynı şekilde migren ataklarının sıklığı ve yoğunluğu magnezyum ihtiyaçlarınızı etkileyebiliyor. Amerikan Migren Derneği’ne göre, günde 400 ile 500 miligram arasında değişen magnezyumun desteğinin migren tedavisinde yardımcı olabiliyor. Headache’de yapılan bir çalışma ise kronik migreni olan kişilerin düşük melatonin seviyelerine sahip olduğunu vurguluyor. Magnezyumun da melatonin seviyeleri ve uyku düzeni üzerinde etkili olduğunu hatırlatmakta fayda var.
3-UYKU
Okulların açılması ve şehre dönüşle birlikte uyku düzeninizde bazı değişiklikler gözlemliyor olabilirsiniz. Araştırmalar, magnezyumun optimal düzeylerinin, normal uyku için gerekli olduğunu ve hem yüksek hem de düşük seviyelerin, uyku sorunlarına neden olabileceğini gösteriyor. Magnezyum beyinde GABA aktiviyesi ve melatonin seviyelerine olumlu yönde etkide bulunarak sağlıklı uykuyu destekliyor. Özetle magnezyum yetersizliği, uyku kalitesinde azalmaya, hatta uykusuzluğa bile neden olabilir.
4-FORMLARINA GÖRE FAYDA
Magnezyumu hekiminizin önerisi doğrultusunda takviye olarak kullanıyorsanız farklı formların farklı fayda sağlayabileceğini de hatırlatmak istiyorum. Örneğin magnezyum sitrat sindirim problemlerine fayda sağlayabilirken, malat formu ise fibromiyalji, kas ağrısı gibi sağlık problemlerinde karşımıza çıkıyor. Araştırmalar, taurat formunun da kalp sağlığı ve kan şekeri dengesi gibi durumlarda fayda sağlayabileceğini gösteriyor.
5-YEŞİLLERİN GÜCÜ
Magnezyum içeren besinlere kabak çekirdeği, ıspanak, pazı ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler ile nohut, fasulye ve bezelye gibi besinleri örnek verebilirim. Kaju, badem ve bitter çikolata da en sevilen magnezyum kaynağı gıdalar arasında. Bunların yanı sıra tam tahıllıların da magnezyum içerdiğini hatırlayın. Beslenme planınızda bu besinlere yer vererek çeşitliliği hedeflemenizi öneririm.
Instagram
KRIPTOKRAL.COM GÜNCEL HABERLER | Yatırım Tavsiyesi Değildir.
Leave feedback about this